Cleaning Depot push-to-call
Тел: +359 884 92 44 49 Имейл: office@cleaningdepot.net

Доставяме до Гърция и Румъния в рамките на 2 дни

Работно време (GMT +03:00): Понеделник - Петък от 09:00 до 17:30
  • Home
  • Uncategorized @bg
  • Технологиите на XXI век превръщат почистването в хайтек-индустрия – Част 1

Технологиите на XXI век превръщат почистването в хайтек-индустрия – Част 1

професионално почистване

Тенденции в развитието на индустрията за професионално почистване

Може би светът не става по-добър, но със сигурност става по-чист. Стремежът  за поддържане на градовете и сградите чисти стимулира развитието на почистващата индустрия и води до бързото нарастване на реализираните обороти. Иновативни машини за почистване ще заменят чистачката с метлата. Нейната работа  ще се извършва от високопроизводителни машини с „интелигентен“ контрол, в резултат на което чистотата ще става по-евтина и ще се постига по-виско качество на услугата.

Конкуренцията между водещите производители води до въвеждане на една иновация след друга. Подобряване на енергийната ефективност, алгоритмизиране на работата, индивидуална настройка на системите, роботизирани услуги – тези общи тенденции за хайтек индустрията се проявяват и в индустрията на профресионално почистване.

От кравефермата до реактора

Каква е тя – професионалната почистваща техника? Изглежда, че става въпрос за нещо просто, като трактор,  който почиства улицата от снеговалеж. Но в тази категория попадат много устройства – от малки ръчни прахосмукачки до мащабни системи за почистване. Основният инструмент на почистващата индустрия са машините за почистване на под – незаменими в търговски центрове, складове и фабрики. Принципът на тяхната работа е прост и ефективен: преминавайки, машината подава почистващ разтвор на пода, четката го разтрива, след това мръсната вода и боклука се изсмукват в „опашката“ на устройството. Подобен метод, но с други средства за почистване се прилага при еднодисковите машини за професионално почистване на килими и парочистачките . Тези машини са популярни при професионално почистване на офиси и хотели.

Отделен сегмент на пазара заема индустриалното почистващо оборудване

Например, апарати за високо налягане /АВН/ – използувайки  силното налягане на водата те измиват устойчиви химически замърсявания от тръби, платформи за сондиране. Когато работите с такова устройство трябва да ползувате специално защитно облекло: здрав гащеризон, каска, обувки с метални носове. Особено мощните ABН са в състояние да разрежат  бетона, като го отделят от арматурата -това се изисква при строителни и пътни обекти. Пароструйките позволяват да се дезинфекцира  без почистващи препарати и разтворители, което е от значение за селското стопанство.

Специална техника за почистване има за всякакви нужди. Например, в помощ на същите земеделски производители са разработени машини тип „прахосмукачки” за събиране на вода. С помощта на помпи те непрекъснато изпомпват вода в канализацията, което позволява да се почисти обора или краварника  с  така наречения „наливен“ метод. За цехове, където не трябва да влиза вода (в монтажа на микроелектроника), се предлагат апарати за почистване със сух лед (гранулатори).  В комуналните услуги пароструйката стана  много полезна за отстраняване на нежелани растения. Оказа се, че  при борбата с плевелите на паркови алеи или тротоари не е нужно те да се изкореняват или подрязват – по-лесно е да ги залеете с вряща вода. Днес този метод набира популярност в Западна Европа.

Съществува също и стационарна техника – цели системи, състоящи се от множество компоненти. Те включват инсталации за измиване на резервоари, контейнери, реактори, перални станции за камиони и вагони, портални автомивки. Комбинацията от високо налягане, топла вода и специални почистващи препарати прави невъзможното. Мръсната кола блести след три минути миене, резервоарът за транспортиране на нефтопродукти – след 20-25 минути.

Лукави цифри

Ако на пазара за домакински уреди за професионално почистване доминират на многопрофилни концерни, които произвеждат всичко от чайници до мобилни телефони, професионалните машини се произвеждат в специализирани компании. Тези фирми подобряват  своите модели в продължение на десетилетия (историята на повечето от тях започва в средата на XX век), поради което те толкова много се различават от домакинските си „събратя“. Любопитно е, че в областта на почистването няма научни разработващи организации, така че новите устройства се създават директно в заводите.

В маркетинговите проучвания границите на този пазар се определят по различен начин и в резултат на това се различават окончателните показатели. Например, според Technavio, глобалните продажби на метачните и машините за подово професионално почистване растат с 6% годишно – през 2017 г. те възлизат на $2,8 млрд., а през 2021 прогнозират  $3,8 млрд., а в ResearchAndMarkets.com прогнозират продажби в размер на $5 млрд. през 2024 година. Данните, публикувани от производителите, също са противоречиви или фрагментарни. Едно нещо може да се каже със сигурност: почистващата индустрия е във възход в много държави. През последните пет години тя е нараснала в света от $ 959 милиарда до $ 1,314 трилиона (данни от ISS Group).

Ремонтът

Поддръжката на машините е задължителна, ремонтът винаги е необходим. И това не е укор към техниката! Не е тайна, че не винаги компаниите могат да си позволят да наемат квалифициран персонал, така че понякога зад машината стои такъв оператор, който просто я „убива“. И тук възниква затворен кръг: доставчик с малък обем на продажбите не може да обезпечи качествено сервизно обслужване. Поради това потенциалните клиенти се страхуват, че доставчикът няма да може  да им окаже помощ в случай на повреда. Понякога повреда в машината означава спране на работа, което води до финансови загуби и неудовлетворени клиенти.

Често фирмите за почистване използват, за всеки случай, техниката на два бренда едновременно.

Друг начин да се спечели разположението на клиентите е предлагането на възможно най-разнообразна гама от машини. Въпреки това основният параметър е качеството на техниката. Под  „качество“ трябва да се разбира надеждност и поддръжка. В това отношение технологичните лидери не са тези, които се открояват по обема на продажбите. Този, който продава много, напротив, не се интересува от дълготрайна техника.  Някой известни фирми лидери на пазара намаляват цената на своята линия, предлагайки  масов продукт. В резултат на това, метални компоненти се заменят с пластмасови. С такъв бизнес модел е по- трудно да се следи за качеството.  По-лесно и евтино да се замени излязлата от строя машина с нова, отколкото да се отстрани повредата.

Сливането на търговските марки

Все по-често на пазара стават сливания и поглъщания: водещите производители купуват малки конкуренти, получават правото да произвеждат  техниката им, „редактират“ я под свой собствен стил и започват да произвеждат под своята марка. Показателна история: В продължение на много години основният иноватор в индустрията се смяташе германеца Питър Ганзоу, но след това неговата марка Gansow премина под контрола на холдинга IPC. И през 2017 г. самият IPC беше погълнат от Tennant.

Такива сделки са изгодни за клиентите на оборудването: „по-малките марки произвеждат по-бюджетно оборудване. След като са преминали под контрола на голям производител, той разширява стандартите си за обслужване на техните продукти, като носи същата отговорност както за собствените си, по-скъпи машини. Но какво дава това на „главния“ бранд? Неговата продуктова линия се разширява, като не позволява на клиентите да се оттеглят в търсене на по-бюджетни опции изцяло концетрирайки ги върху свои продукти. Показателен е интересът на лидерите в индустрията към китайските производители: Nilfisk купи местната компания Viper, Tennant отговори с придобиването на Gaomei. Много производителите са засегнати от общата практика на copycat – пиратство и плагиат на известни стоки. Според изчисленията на Федерацията на немските инженери (VDMA)  фалшификати „открадват” 8 милиарда долара годишно от световната машиностроителна индустрия.

Нашите партньори

Защо cleaningdepot.net?

Гаранция за качество

Ръководството на дружеството провежда политика на удовлетворяване на изискванията и очакванията на клиентите по отношение на номенклатура, количество, срок на доставка и качество на предлаганите артикули.

Сервиз

КАМАК ЕООД разполага с добре оборудвана сервизна база и квалифициран инженерен екип. За всички закупени машини осигуряваме гаранционно и следгаранционно сервизно обслужване и своевременна доставка на резервни части и консумативи.

Промоции и намаления

Пазарувайте и спестявайте възползвайки се от нашите месечни промоционални предложения.

Полезни статии

еднодискова машина

Какво е еднодискова машина?

Еднодискова машина – какво представлява? Еднодисковите машини правят почистването на всякакви подови настилки бързо и лесно. Те са ефективни дори и при почистването на неравни повърхности с минимални усилия от страна на оператора. Една еднодискова машина може да се окомплектова с различни приставки, което ги прави изключително полезни в професионалното почистване и поддръжка на твърди […]

Вижте повече
почистващата техника

Технологиите на XXI век превръщат почистването в хайтек-индустрия – Част 2

Развитието на почистващата техника Метлата не се предава Повечето от клиентите за почистващата техника са професионалисти в индустрията. Това е логично: оборудването е скъпо, трябва да го използвате със знание и опит. Но дори и при тях процесът на почистване не е напълно механизиран: метли и парцали все още са в действие, въпреки че е […]

Вижте повече
професионално почистване

Технологиите на XXI век превръщат почистването в хайтек-индустрия – Част 1

Тенденции в развитието на индустрията за професионално почистване Може би светът не става по-добър, но със сигурност става по-чист. Стремежът  за поддържане на градовете и сградите чисти стимулира развитието на почистващата индустрия и води до бързото нарастване на реализираните обороти. Иновативни машини за почистване ще заменят чистачката с метлата. Нейната работа  ще се извършва от […]

Вижте повече
Видове прахосмукачки

Видове прахосмукачки

Голямо разнообразие от прахосмукачки се предлага днес. Днес във всеки дом има прахосмукачка. Фирмите производители на прахосмукачки предлагат огромно разнообразие от видове прахосмукачки с всякакви форми, цветове, функционалност и технически характеристики. Понякога е трудно да се ориентирате в такова разнообразие и да изберете правилния модел. Ето защо, съветваме тези, които ще купуват нова прахосмукачка да […]

Вижте повече
Индустриална прахосмукачка

Индустриална прахосмукачка: устройство и характеристики

Индустриална прахосмукачка – за какво служи? Ако обикновената битова прахосмукачка е подходяща за почистване на къща или апартамент, то за строителни обекти и селскостопански съоръжения изискванията за чистота биват напълно различни. В допълнение към обикновения прах и мръсотия, тук се включва отстраняване на по-големи отпадъци, а също и течности. Например дървени остатъци, стърготини, цимент, пясък, […]

Вижте повече
професионална прахосмукачка

Как да изберем професионална прахосмукачка

Професионална прахосмукачка В процеса на работа на строителна площадка и по време на ремонт, в производството и в работилниците, често се събират много на брой малки отпадъци. И тези боклуци  трябва да бъдат премахнати. За да поддържате чистота, Вие се нуждаете от професионална прахосмукачка. При избера на мощно устройство и за да не плащате излишно […]

Вижте повече