Cleaning Depot push-to-call
Тел: +359 884 92 44 49 Имейл: office@cleaningdepot.net

Доставяме до Гърция и Румъния в рамките на 2 дни

Работно време (GMT +03:00): Понеделник - Петък от 09:00 до 17:30
  • Home
  • Uncategorized @bg
  • Технологиите на XXI век превръщат почистването в хайтек-индустрия – Част 2

Технологиите на XXI век превръщат почистването в хайтек-индустрия – Част 2

почистващата техника

Развитието на почистващата техника

Метлата не се предава

Повечето от клиентите за почистващата техника са професионалисти в индустрията. Това е логично: оборудването е скъпо, трябва да го използвате със знание и опит. Но дори и при тях процесът на почистване не е напълно механизиран: метли и парцали все още са в действие, въпреки че е доказано, че машината ще се справи по-добре с всяка задача. При почистване с прахосмукачка работата се ускорява 7-10 пъти в сравнение с метлата. И в същото време се събира почти целия прах, докато по традиционния начин успява да се премахне 40% от праха, още 40% излита във въздуха, а 20% остава там, където лежи.

Икономическите аргументи в полза на механизацията са също толкова неоспорими. Техниката помага на почистващите фирми да спестят от фонда за заплати, който в цената на услугите им достига до 80%. За съжаление, много иновации не достигат до малките компании, защото този вид модернизация изисква сериозни и дългосрочни инвестиции. Сключвате договор, купувате техника. Но договорите обикновено са годишни, а техниката служи най-малко пет години. Това означава, че инвестирате в дългосрочен план и трябва да сте уверени в бъдещето. Това е по силите на големите играчи. Колкото по – ниско слизаме във формата и мащаба на компанията, толкова по-ниско е нивото на механизация.То постепенно пада до нискокачествени  уреди, които струват повече, отколкото работят. И последната стъпка е ръчно почистване.

Механизираното почистване

Механизираното почистване е няколко пъти по-бързо и по-ефективно от ръчното. То позволява на почистващите фирми да спестят от заплатите на служителите, които в цената на услугите им са 80%, но степента на „напредналост“ на почистващата фирма се определя не само от броя на машините. Важно е да ги изберете правилно, като се имат предвид много фактори: обемът на резервоара за събиране на отпадъци, производителността на час, времето за автономна работа, времето за зареждане на акумулатори. Ако става въпрос за закупуване на парк от оборудване за офис сграда или предприятие, ще трябва да се приоритизира: помещенията са с различни настилки и с различни замърсявания. Това означава, че са необходими различни алгоритми за почистване.

Не  всички купувачи имат обмислен подход към избора на техника. Много често биват купувани евтини или неподходящи за дейността машини,  които бързо излизат от строя или изобщо не са необходими. В още по – голяма степен това се отнася до „непрофилни“ клиенти-компании от други отрасли. Такива, които не отдават почистването на професионални фирми, а се занимават с него сами. Те намерат машина в интернет, поръчват я, а след това се оказва, че машина с такава мощност просто не може да свърши работата, за която е купена.

Непрофесионализмът е основният бич на почистващата индустрия. Постоянно се нарушават правилата за работа с машини. Днес, особенно в условията на COVID стагнацията се мисли основно  за това как да се намалят разходите за работа и купуването на нови съвременни почистващи машини силно намалява. Напредъкът се обърна. Същото се отнася и за ремонта и поддъжката на машините. Вместо към реномирани компании, хората се обръщат към аматьори непрофесионалисти. Хора, които ще вземат евтино за  ремонта, но могат просто да дочупят машина или се опитват сами да се справят с проблема.

Литиево-йонни акумулатори

Развитието на почистващата техника силно се ускорява. Основната посока е преминаването към използуване литиеви батерии. Традиционно на дизелов двигател работят само големите улични машини. Но в помещенията не можете да „димите“ с дизелово гориво, затова почистващата техниката за помещения от самото начало е акумулаторна. Първо са се използвали алкални батерии, но техния недостатък е, че са взривоопасни (необходимо е да се зареждат в специална стая). На тяхно място идват  гел батериите, които все още заемат най-голям дял на пазара.

През 2010 г. се появяват литиево-йонни батерии и това е истинска революция .  Машината на гел батерия работи 3-4 часа, след което 8-12 часа се зарежда. Ако не спазите това време, ще повредите батерията. Литиевите батерии ви позволяват да работите няколко часа, един час да презаредите и да работите отново. Те нямат ефект на памет, можете да не ги зареждате напълно. В резултат на това се увеличава експлоатационният ресурс и  производителността на машините. Там, където са били необходими две машини за  почистването пода, сега ще е достатъчна само една с литиево-йонни акумулатори. Тя работи с кратки прекъсвания от около 20 мин за дозареждане на батериите.  В момента литиево-йонните акумулатори не са евтини, но цената им постоянно се движи надолу.

Безпилотно почистване

Тенденцията на близкото бъдеще е роботизацията. Днес производителите се стремят да опростят максимално управлението на машините, избавяйки оператора и необходимостта от дълго настройване: достатъчно е да включите машината, да изберете  програма, да изберете желания режим и след това тя ще свърши всичко сама. Но ако пазарът за битова техника е вече наводнен с роботи-прахосмукачки,  тези в професионалния сегмент все още са рядкост. Taski, Hako, Tennant и други марки разработват роботизирани машини в сътрудничество с ИТ-компании  и първите резултати вече са налице (Taski Swingobot), но засега това са само експерименти. Засега роботизираните машини които се използуват в професионалното почистване  са твърде малко и се използват преди всичко за да впечатлят клиентите на услугите за почистване.

Не е време да се правят експерименти. Колкото и да искаме да сме новатори икономиката си е икономика, никой няма да въведе роботи в своя вреда. Роботите не са подходящи за всички терени: трябва геометрично просто пространство, за предпочитане без хора, в противен случай техниката бавно ще „мисли“ или ще се сблъска с минувачите. Плюс това се нуждаете от допълнителна подготовка:  за да работи машината, трябва да се направи карта на стаята и  да се сложат специялни обозначения на  прозорците и огледалата, за да се предотврати евентуален сблъсък. И това е без да говорим за цената! Цените, предлагани сега в Европа за роботизирани машини за подово почистване надхвърлят 30 хиляди евро. Дали тези разходи ще се компенсират от икономии на разходи на труд? Все още е трудно да се каже. Въпреки че като цяло е ясно, че бъдещето е за роботите.

Към Част 1

Нашите партньори

Защо cleaningdepot.net?

Гаранция за качество

Ръководството на дружеството провежда политика на удовлетворяване на изискванията и очакванията на клиентите по отношение на номенклатура, количество, срок на доставка и качество на предлаганите артикули.

Сервиз

КАМАК ЕООД разполага с добре оборудвана сервизна база и квалифициран инженерен екип. За всички закупени машини осигуряваме гаранционно и следгаранционно сервизно обслужване и своевременна доставка на резервни части и консумативи.

Промоции и намаления

Пазарувайте и спестявайте възползвайки се от нашите месечни промоционални предложения.

Полезни статии

еднодискова машина

Какво е еднодискова машина?

Еднодискова машина – какво представлява? Еднодисковите машини правят почистването на всякакви подови настилки бързо и лесно. Те са ефективни дори и при почистването на неравни повърхности с минимални усилия от страна на оператора. Една еднодискова машина може да се окомплектова с различни приставки, което ги прави изключително полезни в професионалното почистване и поддръжка на твърди […]

Вижте повече
почистващата техника

Технологиите на XXI век превръщат почистването в хайтек-индустрия – Част 2

Развитието на почистващата техника Метлата не се предава Повечето от клиентите за почистващата техника са професионалисти в индустрията. Това е логично: оборудването е скъпо, трябва да го използвате със знание и опит. Но дори и при тях процесът на почистване не е напълно механизиран: метли и парцали все още са в действие, въпреки че е […]

Вижте повече
професионално почистване

Технологиите на XXI век превръщат почистването в хайтек-индустрия – Част 1

Тенденции в развитието на индустрията за професионално почистване Може би светът не става по-добър, но със сигурност става по-чист. Стремежът  за поддържане на градовете и сградите чисти стимулира развитието на почистващата индустрия и води до бързото нарастване на реализираните обороти. Иновативни машини за почистване ще заменят чистачката с метлата. Нейната работа  ще се извършва от […]

Вижте повече
Видове прахосмукачки

Видове прахосмукачки

Голямо разнообразие от прахосмукачки се предлага днес. Днес във всеки дом има прахосмукачка. Фирмите производители на прахосмукачки предлагат огромно разнообразие от видове прахосмукачки с всякакви форми, цветове, функционалност и технически характеристики. Понякога е трудно да се ориентирате в такова разнообразие и да изберете правилния модел. Ето защо, съветваме тези, които ще купуват нова прахосмукачка да […]

Вижте повече
Индустриална прахосмукачка

Индустриална прахосмукачка: устройство и характеристики

Индустриална прахосмукачка – за какво служи? Ако обикновената битова прахосмукачка е подходяща за почистване на къща или апартамент, то за строителни обекти и селскостопански съоръжения изискванията за чистота биват напълно различни. В допълнение към обикновения прах и мръсотия, тук се включва отстраняване на по-големи отпадъци, а също и течности. Например дървени остатъци, стърготини, цимент, пясък, […]

Вижте повече
професионална прахосмукачка

Как да изберем професионална прахосмукачка

Професионална прахосмукачка В процеса на работа на строителна площадка и по време на ремонт, в производството и в работилниците, често се събират много на брой малки отпадъци. И тези боклуци  трябва да бъдат премахнати. За да поддържате чистота, Вие се нуждаете от професионална прахосмукачка. При избера на мощно устройство и за да не плащате излишно […]

Вижте повече